? ??????????????In Bloom? ????? ?? ???Rating: 4.2 (38 Ratings)??1 Grab Today. 5300 Total Grabs. ??????Prev
iew?? | ??Get the Code?? ?? ????1?? ?????????????????????????Snowy Mountains? ????? ?? ???Rating: 4.3 (38 Ratings)??1 Grab Today. 7989 Total Grabs. ??????Preview?? | ??Get the Code?? BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS ?

Thursday, December 31, 2009

:: KhAS bUaT SaHaBaT2 ::

buat sahabat2 yang di rindu kerana Allah ..


Ya Allah... Kurniakanlah kefahaman...kejelasan..keyakinan.. kepintaran..kekuatan serta ketenangan jiwa kpd SAHABATku ini... Ya Allah.. Limpahkanlah rahmat dan cintaMu kpd SAHABATku ini... jgan Kau sempitkan dia dengan belenggu masalah.. jgan Kau hukum dia krana kekurangan dan kelemahan yg ada dalam dirinya...permudahkanlah urusan SAHABATku ini Ya Allah... Ya Allah... tempatkan SAHABATku ini d kalangan kekasih2Mu.. tinggikan darjat SAHABATku ini dalam ketaqwaan..keimanan.. redhailah SAHABATku ini d dunia & akhirat krana aku amat maengasihi SAHABATku ini..bahkan aku redha terhadap dirinya... Demi Tuhan sekelian alam.. SAHABATku ini telah mmberikan ketenangan..kegembiraan kpdku... Engkau satukanlah hati2 kami Ya Allah.. amiiinn3...biar kita jauh beribu batu..biar masa menjadi penghalang ..namun ingatlah ..kalian sentiasa dekat di hati ku ..hingga ke akhir hayat..aqilah ..

Wednesday, November 25, 2009

:: KAMI SAHUT SERUANMU YA ALLAH ...
Umat Islam yang mengerjakan Haji akan berada di Arafah untuk berwukuf. Berhimpun beramai2 sambl mengucapkan talbiyah iaitu ucapan yang membawa makna mereka menyahut seruan dan panggilan Allah . Mereka datang dari segenap penjuru dunia semata2 menyahut panggilan Allah . Mereka meninggalkan kaum keluarga, harta dan segalanya demi memenuhi tuntutan dan perintah Allah. Mereka memakai pakaian putih menunjukkan tiada beza antara mereka di sisi Allah sama seorang raja atau seorang hamba. Beza mereka hanyalah pada ketaqwaan.

Pada waktu ini yang agung dan besar pada mereka hanya seruan LABBAIK ALLAHUMMA LABBAIK LABBAIK LA SYARIKA LA KA LABBAIK, INNAL HAMDA WAN NIKMATA LA KA WAL MULK LA SYARIKA LAKA. "Kami sahut seruanMu Ya Allah, seruan yang tiada sekutu , sesungguhnya segala pujian dan nikmat serta kekuasaan hanya untukMu tiada sekutu bagiMu" . Allah sedangkan urusan lain terpaksa mereka tinggalkan buat sementara waktu.

Bagaimana dengan kita yang belum berkesempatan bersama mereka. Apakah yang boleh kita lakukan pada 9 Zulhijjah ini. ?

Untuk menyatakan kebersamaan kita dengan umat Islam di Arafah , kita disunatkan untuk mengerjakan ibadah puasa dengan janji dan ganjaran yang sangat besar di sisi Allah taala. Marilah kita renungi beberapa hadith Nabi SAW tentang kelebihan puasa hari Arafah.

- حَدَّثَنَا هُشَيْمُ بْنُ بَشِيرٍ أَخْبَرَنَا مَنْصُورٌ يَعْنِي ابْنَ زَاذَانَ عَنْ قَتَادَةَ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ مَعْبَدٍ الزِّمَّانِيِّ عَنْ أَبِي قَتَادَةَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ سُئِلَ عَنْ صَوْمِ يَوْمِ عَرَفَةَ فَقَالَ كَفَّارَةُ سَنَتَيْنِ وَسُئِلَ عَنْ صَوْمِ يَوْمِ عَاشُورَاءَ فَقَالَ كَفَّارَةُ سَنَةٍ
“Nabi Saw ditanya tentang puasa hari Arafah. Baginda bersabda ia menghapuskan dosa dua tahun, setahun yang telah lalu dan setahun yang akan datang. Baginda ditanya tentang puasa Hari Asyura. Baginda bersabda ia menghapuskan dosa setahun .”Riwayat Imam Ahmad dalam kitab Musnad Imam Ahmad no hadith 21479.

Puasa Hari Arafah
1) Daripada Abi Qatadah katanya Nabi SAW bersabda “Puasa pada Hari Arafah menghapuskan dosa dua tahun, setahun sebelumnya dan setahun kemudian, dan puasa pada Hari Asyura’ menghapuskan dosa setahun yang lepas” Riwayat jamaah (ahli hadith) kecuali Bukhari dan Tarmizi
2) Daripada Hafsah Ummul Mukminin katanya “Empat perkara tidak pernah ditinggalkan Baginda SAW , puasa Hari Asyura’ , sepuluh hari Zulhijjah, tiga hari pada setiap bulan dan solat dhuha” Riwayat Ahmad dan Nasa’ie.
3) Daripada Uqbah bin ‘Amir katanya “ Rasulullah SAW bersabda “ Hari Arafah, Hari Raya (Aidil Adha) dan hari-hari tasyriq ialah hari raya kami – orang Islam- iaitu hari untuk makan dan minum” . Maksudnya bagi orang yang mengerjakan haji dan pada Hari kesembilan Zulhijjah mereka berhimpun di Arafah mereka tidak disunatkan puasa. Puasa hanya sunat bagi mereka yang tidak berada di Arafah pada hari 9 Zulhijjah.
4) Daripada Abu Hurairah katanya “ Rasulullah SAW menegah berpuasa pada hari Arafah di Arafah” iaitu orang yang berada di Arafah pada hari tersebut. Riwayat Ahmad Abu Dawud, Nasa’ie dan Ibn Majah. Imam Tarmizi berkata para ilmuan berpendapat sunat berpuasa pada Hari Arafah sementara bagi mereka yang sedang wukuf di Arafah pula tidak disunatkan berpuasa.
5) Daripada Ummu al Fadhl ; Sesungguhnya mereka mengadu kepada Nabi SAW tentang berpuasa pada hari Arafah (penterjemah: tentang kesukaran untuk berpuasa pada hari tersebut dalam keadan mereka sedang berwukuf di Arafah ) lalu aku mengirimkan kepada baginda SAW segelas susu lalu baginda meminumnya dan kemudian baginda SAW menyampaikan khutbah kepada manusia di Arafah “ Sepakat ulama hadith.

Kitab Fiqh Sunnah jilid 1 bab puasa-puasa sunat.
SEMOGA ALLAH MEMBALAS JASA PENULIS ARTIKEL INI. AMEEN

dI KeSemPaTaN iNI, SaLaM EiDuL AdHa DiUcApKaN kEpAdA sEmUa sAhAbAt sEpErJuAnGaN dI SeLuRuH dUnIa.. pAnJaNg UmUr bErTeMu lAgI . iNsYaALLAH..

Tuesday, November 10, 2009

::: buat SaHaBaT yAnG DiRiNdUi KeRAnA ALLAH..
When you have difficulties in your exam..dun say…Oh my God, I have a big problem!” but say dis , “ Hi Problem, I have a big God!” ALLAHUAKBAR!!!!!
MEMPELAJARI ILMU KERANA TAKUT KEPADA ALLAH MERUPAKAN IBADAH,MEMPELAJARINYA BERERTI TASBIH,MEMBAHASKANNYA BEERTI JIHAD,MENGAJARKANNYA BEERTI SEDEKAH,DAN MENCURAHKANNYA KEPADA AHLINYAMERUPAKAN PENGORBANAN.(Mu'adz bin Jabal)~Melangkah dan terus melangkah melakar kecemerlangan~Bila kau letih, hilang semangat, Allah tahu betapa kau telah mencuba . Bila kau rasa ketinggalan & masa meninggalkanmu, Allah sentiasa di sisimu. Bila kau telah mencuba segala-galanya tapi tak tahu tujuan, ALLAH ada penyelesaiannya. Bila takde yang bererti buatmu , lalu kau keliru kecewa, Allah adalah jawapanNya. Taqarrub illALLah

Dirimu terhias sebagai sebaik2 ciptaan, maka jadikanlah dirimu Nisa’ yg boleh menjadi mujahidah , jihad di jalan Allah..jadikanlah dirimu antara fatayat yang dijulang..cantik dipandang tetapi susah utk dipegang..jadikanlah dirimu gadis manis yg tidak pernah kalah dgn redup panahan mata adam..Biar nafsumu hidup dlm tarbyyah di jln da’wah bertintakan darah & air mata perjuangan, dititp atas warkah penuh kemuliaan & dikirimkan utk mujahadah menuju Tuhan ..salam buatmu mujahidahHati itu ibarat berlian g begemerlapan & setiap ukhuwah yg terjalin adalah penguat sinar..ukhuwah ini adlh anugerah yg m’buat kita t’tawa menangis , m’nerima , m’beri & yg paling penting membuat kita menghargai erti hidup..jadilah seperti embun yg tunduk menitiskn kasih sayang .. Setia menyirami kalbu kegersangan dgn mutiara kesabaran & kaca kebenaran..smoga ukhuwah yg terbina dgn lafaz BISMILLAH hanya akan diakhiri dgn lafaz Innalilah…Ya Allah rahmati kami dlm meniti usia, terpisah kami dialam nyata..temukan semula di syurga ..Ameen ya Rabbal alamin~~<@ BUAT SAHABAT KAMI , SHAHIDAH FARHANA YANG SEDANG BERTARUNG DENGAN KESAKITANNYA, KAMI MENDOAKAN AGAR ENTI CEPAT SEMBUH.. BERSABARLAH SAHABAT.. ALLAH SEDANG MENGUJIMU SEBAGAI TANDA KASIH DAN SAYANG TERHADAP HAMBANYA.. MAAFKAN ANA . KERANA TIDAK DAPAT MELAWAT. KERANA KEKANGAN JARAK N KEWANGAN.. HANYA DOA YANG DAPAT ANA HADIAHKAN..

selamat menduduki SPM buat adik2 junior di SMKA SHEIKH ABDUL MALEK, KUALA TERENGGANU.. bi taufiq wan najah.. banyakkan usaha, doa n tawakal ek.. kami doakan u adik2..

~`~<@ Aqilah rindu antum.. doakan sahabat2 n ana di sini berjaya mengharungi dugaan n imtihan dunia n akhirat dengan mumtaz..dibawah payung rahmat ALLAH..ameen..JZKK

Monday, September 28, 2009

..sambutan raye di SHAMS dgn sahabat baik..

SELASA, 3 SYAWAL 1430 H- Alhamdulillah..Alumnai SHAMS telah berjaya menganjurkan sambutan aildil firi bertempat di Dewan Besar SHAMS. Majlis ini kebanyakkannya di hadiri oleh senior2 kami yang merupakan Batch pertama n kedua yang kebanyakkannya sudah berumah tangga. Suasana amat meriah dengan adegan anak-anak senior2 yang beratur untuk menerima duit raya...

peluang ini turut diambil oleh kami, spm batch 2006 dan 2005 untuk bejumpa kembali setelah bertahun-tahun berpisah. Ada yg dari UPSI, IPG, UPM, UIA n dsb... kami turut dijamukan dengan rendang, mee goreng , ketupat , kuih raya, kek coklat yang enak dan bermacam-macam lagi juadah . Seinfiniti penghargaan ditujukan buat ustazah selaku penasihat alumnai, dan pihak penganjur. kenangan sahabat baik (dari kiri Aqilah, Ummi, Amirah spm 2006)bersama kak Ainul basirah spm 2005 ( dari kiri Aqilah,Kak Ainul)

sahabat baik ..(dari kiri : Amirah dan Ummi Aqilah , spm 2006)


suasana riang ria..terlihat sini sana..


sahabat batch SPM 2006

panjang umur bertemu lagi ya sahabat2..kepada sahabat yang tidak dapat hadir,
La Tahzan..InsyaAllah tahun depan bertemu lagi..
SelAmAt hARi RaYa aIdIl FiTrI..MinAl AiDiL wAl FaIzIn....salam perjuangan...


Wednesday, September 16, 2009

:: SaLaM EduL-FiTRi bUaT SaHaBat2 tErSayAng::

Buat sahabt2 yang tersayang,

•Semoga HATI mu & HATIku..Bersatu utk DIA yg SATU..tuhan pencipta AKU dan KAMU. Di bawah AGAMA yang SATU.PERJUANGAN yg SATU. Subhanallah.luv u fillah

•Duhai sahabatku aku inginkan persahabatan indah ini bisa menjadi syafaat di mahkamah masyarnanti. Ketika semua umat manusia gusar mencari perlindungan Allah menyeru 7 golongan .antaranya pemuda yg saling berkasih syg krn Allah n berpisah jua kerana Allah, “ ya Allah ketika bahang masyarMu menjilat tubuH izinkan kami bersama2 sama berteduh. Ketika mizanMu teliti mengira , beratkan neracanya atas setiap jasa..naungilah kami di sana.berkat kasih semata2 mata keranaMu .andai ku layak ke syurga , ku pinta sahabatku ini bersama

NURAINI (MESIR), FAATIHAH(UKM), SKNAH IBRHIM(UKM), NUR AQILAH DAHALAN (UNITED KINGDOM), SUMAIYAH(MESIR),UMMI(UMP),HUDA(MESIR)&ZAKIYYAH(IQT),LIEYANA(UIA),AQMA(IQT),AFIFAH(UDM),FARHANA(MESIR),AMIRAH(IPG TRG),ASMAQ(DQ),SKNAH YUSOFF(UIA),SUHAILA(DQ),SHAHIDAH(USIM), AISYAH(IPPM), AYU, BASIRAH, ZAHIDAH (MESIR), AQILAH RAFIE', NAJIHAH HASANAH LUKMAN, FATEN

" YA ALLAH, TAUTKANLAH HATI-HATI KAMI DALAM BERJUANG UNTUK AGAMAMU HINGGA KAMI BERTEMU KEMBALI DI SYURGA .AMEEN"

ada rezeki kita berjumpa lagi sahabat2 ku....ameen

Sunday, September 13, 2009

LAILATUL QADAR: Mencari Kemuliaan Taqarrub
oleh : Ustaz Nasrudin bin Hassan at Tantawi
Firman Allah swt :
1. Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada malam Lailatul-Qadar,
2. Dan apa jalannya Engkau dapat mengetahui apa Dia kebesaran malam Lailatul-Qadar itu?
3. Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan.
4. Pada malam itu, turun malaikat dan Jibril Dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa Segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun Yang berikut);
5. Sejahteralah malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar!
( Surah al Qadar . Ayat : 1 – 5 )


Malam yang dikenali sebagai “Lailatul Qadar” adalah merupakan malam terbaik bahkan malam yang paling mulia disediakan oleh Allah ‘semalam dalam tempoh setahun’ .
Sabda Rasulullah saw :[1]
وَ مَنْ قَامَ لَيْلَةَ اْلقَدْرِ إِيْمَانًا وَ احْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ .
“ dan barangsiapa yang mendirikan ( ibadah ) pada malam lailatul Qadar dengan penuh keimanan dan penghayatan ( mengharapkan redho Allah ) nescaya diampunkan baginya segala dosa – dosanya yang telah lalu.”
( Riwayat Imam Bukhari dan Imam Muslim )


Al Imam an Nawawi rhm menyebut
[2]: “ Lailatul Qadar adalah seafdhal – afdhal malam di dalam setahun. Barangsiapa yang mengadakan ibadah ( qiamullail ) pada malam Lailatul Qadar sekalipun ia tidak diberi taufiq untuk menyaksikan alamat – alamat Lailatul Qadar , nescaya ia dibalas dengan balasan yang tersebut.”

Rebutlah Peluang Taqarrub ini.
Setiap individu muslim yang menyertai Madrasah atau University of Ramadhan ini , sangat dituntut untuk mencari dan mendapatkan kelebihan malam Lailatul Qadar ini . Ia menjadi sunnah nabi kita Muhammad saw. dan juga menjadi amalan dan rebutan para salafussoleh untuk mendekatkan diri kepada Allah swt.

Rasulullah saw pernah bersabda :[3]
عَنْ عَائِشَةَ رَضِىَ اللهُ عَنْهَا قَالَتْ : كَانَ رَسُوْلُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمَ يُجَاوِرُ فِي اْلعَشْرِ اْلأَوَاخِرِ مِنْ رَمَضَانَ وَ يَقُوْلُ : تَحَرُّوْا لَيْلَةَ اْلقَدْرِ فِي اْلعَشْرِ اْلأَوَاخِرِ مِنْ رَمَضَانَ .
“ daripada A’isyah Rha berkata : Adalah rasulullah saw. selalu beriktikaf pada sepuluh akhir Ramadhan dan baginda saw. bersabda ; Rebutlah bersungguh – sungguh peluang untuk mendapatkan Lailatul Qadar pada malam – malam sepuluh akhir Ramadhan .”
( Riwayat Imam Bukhari . )


Rasulullah saw. melipat ganda amalan atau ibadah untuk menghampirkan diri kepada Allah swt. pada 10 malam akhir di bulan Ramadhan . Ini dapat dilihat dalam satu hadith yang diriwayat dari A’isyah Rha .[4]
عَنْ عَائِشَةَ قَالَتْ : كَانَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا دَخَلَ اْلعَشْرُ شَدَّ مِئْزَرَهُ وَ أَحْيَا لَيْلَهُ وَ أَيْقَظَ أَهْلَهُ .
“ dari A’isyah Rha berkata : adalah Nabi saw. apabila memasuki 10 akhir Ramadhan , Baginda bersungguh – sungguh mengerjakan ibadah dan menghidupkan malamnya dan menggerakkan anak isterinya ( agar bangun beribadah )”
( Riwayat Imam Bukhari dan Imam Muslim )

Taqarrub sebagai Jambatan Nusrah.
Golongan yang hampir dan dikasihi Allah swt. sepantasnya layak menerima pertolongan dan kemenangan dalam perjuangannya untuk menegakkan agama Allah di atas muka bumi ini. Tentunya kita sangat memerlukan pertolongan dan kemenangan tersebut di kala dunia kini gersang dari rahmat Ilahi.
Tidak mudah untuk merentasi medan yang penuh cabaran dan rintangan ini melainkan pejuang yang diperkayakan dengan taufiq dan nusrah ilahi , namun untuk mendapatkan taufiq dan nusrah malah anugerah syurga itu pula hanya terbuka kepada mereka yang hampirkan diri kepada Allah swt .


“ Dan (puak Yang ketiga pula ialah) orang-orang Yang telah mendahului (dalam mengerjakan kebaikan di dunia), - Yang akan mendahului (mencapai balasan Yang sebaik-baiknya di akhirat kelak) Mereka itulah orang-orang Yang dihampirkan ( di sisi Allah ) , (Tinggal menetap) di Dalam Syurga-syurga Yang penuh nikmat.”
( Surah al Waaqia’h . Ayat : 10 – 12 )


[1] Imam Bukhari di dalam sohihnya : 253 / 2 dan Imam Muslim di dalam sohihnya 524 /1 [2] Raudhah at Tolibin 389 / 2 dan Fathul Baari 267 / 4 [3] Sohih Bukhari : 254 / 2 [4] Sohih Imam Bukhari : 255 / 2 dan Sohih Imam Muslim : 832 / 2

http://www.rakanmasjid.com/artikel/karya/458-lailatul-qadar-mencari-kemuliaan-taqarrub.html

Friday, September 4, 2009

:;; MaHaLnYa sYuRgA ::


"Abu Hurairah lah.a berkata. Aku telah mendengar Rasulullah saw. bersabda:Sesungguhnya orang pertama yang dihakimi pada hari kiamat ialah orang yang mati syahid. Di datangkan kepada beliau segala amalannya seterusnya dia akan disoal:Apakah yang telah kamu lakukan?Jawabnya. Aku telah berperang keranamu Ya Allah sehingga aku mati syahid.Di katakan kepadanya lagi: Kamu telah berbohong!. Malah kamu berperang supaya orang berkata kamu berani!, dan mereka telah pun mengatakan (di dunia),kemudian diseret mukanya dan dicampakkan ke lubang neraka.Kemudian didatangkan pula seorang penuntut dan penyampai ilmu (pendakwah) yang juga merupakan pembaca al-Quran.Kemudian dihadapkan kepadanya segala amalan yang telah dilakukan di dunia, dan dia mengakuinya.Justeru itu dia ditanya: Apakah yang telah kamu lakukan?Jawabnya. Aku telah belajar dan mengajar ilmu. Aku juga membaca al-Quran, semuanya keranamu Ya Allah.Kemudian Allah menjawab: Bohong!, bahkan kamu belajar supaya orang kata kamu ‘alim, dan kamu baca al-Quran supaya orang kata kamu seorang qari. Mereka semua telahpun berkata demikian di dunia.

Setelah itu dia diseret dan dicampakkan ke dalam neraka.Akhirnya dibawakan pula seorang yang dikurniakan harta benda serta kemewahan hidup di dunia, dan dia juga mengakui segala nikmat yang dikecapinya.Kemudian dia disoal: Apakah yang kamu lakukan dengan harta benda tersebut?Jawabnya. Aku tidak akan tinggalkan satu peluang bantuan yang engkau sukai Ya Allah sehingga aku akan keluarkan wang bantuan keranamu Wahai Tuhan.Allah menjawab: Bohong!, tetapi kamu keluarkan bantuan tersebut supaya orang katakan kamu seorang yang pemurah. Mereka semua telahpun berkata demikian di dunia.Akhirnya dia juga diseret dan dihumbankan ke dalam api neraka.Apabila Saidina Muawiyah lah.a. mendengar hadis ini, beliau menangis sehingga tidak sedarkan diri, apabila sedar beliau berkata:Benarlah firman Allah swt dan sabda Rasul-Nya. Allah swt juga telah berfirman dalam surah Hud ayat 15-16. Mafhumnya: Barang siapa yang menghendaki kehidupan dunia dan perhiasannya, nescaya kami akan berikan kepada mereka balasan pekerjaan mereka di dunia dengan sempurna, tanpa apa-apa kerugian. Itulah orang-orang yang tidak beroleh sesuatu di hari akhirat melainkan api neraka yang marak menyala.(Hadith diriwayatkan oleh Imam Muslim, at-Tirmizi dan an-Nasaai)CaRi LaH kEteNaNgaN dI mAsJid -Allah MeNaNtI KiTa:: SalAm UKhuWah SekEnCaNG dAkWaH :. aNa rINdU sAHaBaT2 ::